May 16 / June 12 | Inaugural speech and workshop Sociologist Willem Schinkel (Dutch)

EVENT INFORMATION

Type:

Professorial lecture / Workshop

Entrance:

email kooistra@fsw.eur.nl to register for the workshop

Date:

Professorial lecture: May 16 (Friday)

Workshop: June 12 (Thursday) 2014

Contact:

Marjolein Kooistra

Time:

Professorial lecture: 16.00

Workshop: 14.00 - 16.00

kooistra@fsw.eur.nl

Location:

Aula, EUR Woudestein campus
Location workshop to be received upon application

Telephone:

+31 (0) 10 408 2135

Op vrijdag 16 mei 2014 houdt socioloog Willem Schinkel zijn oratie “Over nut en nadeel van de sociologie voor het leven”. De oratie is zowel een kritiek op de hedendaagse sociologie en sociale filosofie als een programma voor een sociologische verbeelding die werkelijkheid nut heeft voor het publieke leven.

Naar aanleiding van de oratie organiseert het Departement Sociologie (EUR) op donderdagmiddag 12 juni een workshop met Willem Schinkel. Op basis van de tekst van de oratie gaat Willem het gesprek aan met geïnteresseerde studenten en promovendi. Hoe adequaat is zijn analyse? Wat kunnen wij met zijn programma? Zijn er alternatieven? De workshop is ook los te bezoeken. Aansluitend is er een borrel.

Over Willem Schinkel

Willem Schinkel (1976) is hoogleraar Sociale Theorie aan Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Hij promoveerde in 2005 cum laude aan EUR op zijn proefschrift Aspects of Violence: A Critical Theory dat werd bekroond met de driejaarlijkse Willem Nagel prijs van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie. In 2007 was hij visiting scholar aan de New York University (VS); in 2010 aan het Institute for Public Knowledge (NYU); en in het voorjaar van 2011 visiting scholar aan de Humboldt Universiteit in Berlijn.

Momenteel is hij hoofdonderzoeker binnen het European Research Council (ERC) project Monitoring Modernity (2012 - 2017). Het project is een interdisciplinaire studie van toezichthoudende instanties en netwerken.